Language:

2016 m. gruodis, 2017 m. sausis-vasaris. Sėkmingai vykdome projektą "Dovanok lietuvišką knygą Airijos lietuviams".

Soroptimistės kviečia tapti naujaisiais knygnešiais. 

Kaip sunku Airijoje gauti paskaityti lietuviškų knygų! O taip norisi..."

Tokį Airijos lietuvių apgailestavimą išgirdo Šilutės Soroptimos klubo prezidentė Loreta Alsė ir kartu su dviem dešimtimis klubo narių nusprendė inicijuoti akciją "Dovanok lietuvišką knygą Airijos lietuviams".

Soroptimistės be galo dėkingos Šilutės r. F.Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorei Laimai Dumšienei ir visam kolektyvui, nes būtent viešoji biblioteka ir visi jos filialai sutiko tapti akcijos partneriais ir bibliotekose priimti gyventojų dovanojamas knygas.

Šilutės Soroptimos klubas, vienijantis veiklias moteris, kasmet vykdo ne vieną moterų savišvietos, socialinį, kultūrinį ar labdaros projektą. Sužinojusios apie Airijos lietuvių norą skaityti lietuviškas knygas ir mokyti vaikus pamilti lietuvišką knygą, nusprendėme suburti šilutiškius spręsti šią problemą. Juk daugelis namuose turi perskaitytų įdomių knygų, kuriomis gali pasidalinti su mūsų tautiečiais, gyvenančiais užsienyje", - sakė L.Alsė.

Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos filialuose jau pilnėja dėžės knygų, kurias Airijos lietuviams dovanoja kraštiečiai. Tai - ir perskaitytos, ir naujos knygos, kurias kovo pradžioje soroptimistės perduos Lietuvos ambasadai Airijoje, o ambasados darbuotojai knygas įteiks lietuvių bendruomenėms.

Knygų perdavimo diena bus kovo 16-oji, Lietuvoje minima kaip Knygnešio diena.

Knygnešystė - tai lietuvių tautos žūtbūtinės kovos už gimtąjį žodį, už savo egzistenciją simbolis. 1864 metais carinės Rusijos valdžia uždraudė Lietuvoje lietuvišką spaudą. Tada kovoti už lietuvybės, lietuvių kalbos išlikimą išėjo apie 2000 knygnešių. Jie 40 metų slaptais keliais nešė į Lietuvą lietuviškas knygas, atlaikė carinės žandarmerijos, policijos ir pasienio kariuomenės puolimą, represijas ir išsaugojo lietuvišką žodį. Lietuviškos spaudos draudimas panaikintas 1904 m.

2004 metais UNESCO knygnešystę įvertino kaip unikalią ir pasaulyje neturinčią atitikmenų veiklą, o kovo 16-oji oficialiai paskelbta Knygnešio diena (tą dieną 1846 m. gimė žymiausias knygnešys Jurgis Bielinis).

"Tapkime naujaisiais knygnešiais ir padėkime užsienio lietuviams išlaikyti lietuviškumą, skaityti knygas gimtąja kalba, mokyti vaikus pamilti lietuvišką knygą", - ragina Šilutės Soroptimos klubo narės, šią akciją skirdamos artėjančiam Lietuvos valstybės šimtmečiui.

Beje, prie akcijos prisidėjo ir kiti Lietuvos soroptimisčių sąjungos klubai, įsikūrę įvairiuose miestuose. Tad knygos į Šilutę keliauja ir iš Alytaus, ir iš Šiaulių, ir iš Vilniaus, ir iš kitur.