Language:

2015 m. birželis Vakaras muziejaus kiemelyje su krašto kulinarinio paveldo degustacija ir lietuvininkų tarme

Senasis Šilutės muziejus tikriausiai netrukus užvers duris, nes eksponatai jau keliami į restauruoto H.Šojaus dvaro rūmus, kurie tapo Šilutės Hugo Šojaus muziejumi. Todėl klubo prezidentė Jūratė pasiūlė neatidėlioti pasisvečiavimo senajame muziejuje, kuris traukia savo jaukia aplinka, ypatinga dvasia. Juo labiau kad kartu su soroptimistėmis apvaikščioti dar likusias ekspozicijas pakvietė muziejaus etnografę Indrę Skablauskaitę – vieną iš nedaugelio lietuvininkų tarmės žinovių.
Minkšta, plaukianti, daininga senųjų mūsų krašto gyventojų – lietuvininkų tarmė kai kam buvo netikėta staigmena, dar labiau džiugino ir stebino, kad visą ekskursiją Indrė vedė ta senąja tarme. Aišku, kai kuriuos žodžius teko išversti į įprastą lietuvių kalbą. Sužinojome apie šviestuvų istoriją, muziejuje sukauptą jų kolekciją; apie Mažosios Lietuvos moterų aprėdus, moteriškus įpročius, senų „omamų“ (močiučių) ir „tančių“ (tetų) patarimus įvairiais gyvenimo klausimais.
Paskui skanavome pagal senuosius receptus muziejininkių iškeptų „vofelių“ (vaflių) ir išvirtos „kafijos“ (kavos), ragavome kaimiškų sūrių.