Language:

2014 m. lapkritis Soroptimistės nori globos namų vaikams plačiau atverti langą į pasaulį.

Ką smagiausia padaryti per kirpyklėlės ir virtuvėlės atidarymą? Ogi kam nors nukirpti plaukų sruogą ir pasivaišinti pačiu skaniausiu pyragu.

Taip ir atsitiko Saugų vaikų globos namuose, kai įstaigos rėmėjai - Šilutės Soroptimos klubo ir jo partnerių iš Lietuvos bei Danijos Soroptimos sąjungų atstovės - atvyko pasižiūrėti už soroptimisčių skirtas lėšas įrengtos naujos mokomosios virtuvės ir kirpyklos.
Šilutės Soroptimos klubas, tęsdamas bendradarbiavimą su Saugų vaikų globos namais, nusprendė sudaryti galimybę vaikams čia pat, savo namuose, gauti profesinių įgūdžių, kad užaugę jie jau turėtų pagrindus savarankiškai veiklai, kad galėtų geriau apsispręsti, kokios profesijos nori mokytis, kad netaptų lengvu „grobiu“ tiems, kas ieško labiausiai pažeidžiamų žmonių ir juos išnaudoja.

Klubo prezidentė Jūratė Skabeikienė kartu su Saugų vaikų globos namų administracija parengė projektą „Langas į gyvenimą“, kurį finansavo Danijos Soroptimisčių sąjunga, projekto įgyvendinimui skirdama 5321 Lt (1541 Eur).

Projekto lėšomis įrengtos kirpėjo, virėjo ir daržininko darbo vietos: pritaikytos patalpos mokomajai kirpyklai ir virtuvei, parinkta vieta šiltnamiui, nupirktos kirpėjo darbo priemonės,  virtuvės baldai, įranga, puodai, maisto gaminimo įrankiai, šiltnamis ir žemės dirbimo įrankiai.

Jų apžiūrėti atvyko ne tik projekto iniciatorės šilutiškės, bet ir Lietuvos soroptimisčių klubų sąjungos prezidentė Žaneta Vyšniauskienė, valdytoja Nijolė Netikšienė bei projektą finansavusios Danijos soroptimisčių sąjungos atstovė Annegrethe Lund. Ji sakė, kad šį šilutiškių projektą danės laiko pavyzdiniu, kaip nedidelėmis sąnaudomis duoti didžiulę naudą remiamiems vaikams.

„Norėjome, kad globos namuose gyvenantys vaikai susipažintų su keletu profesijų - išmoktų kirpėjo, virėjo ir daržininkystės amato pagrindų. Įgyti nauji įgūdžiai padidins vaikų savivertę ir pasitikėjimą savimi renkantis profesiją. Praktiniai įgūdžiai praturtins laisvalaikio praleidimo būdus ir užtikrins didesnį savarankiškumą išėjus iš vaikų globos namų“, - moterų tikslus apibendrino J.Skabeikienė.
Globos namų direktorius Eugenijus Judeikis džiaugėsi jo vadovaujamos įstaigos ir Šilutės Soroptimos klubo bendradarbiavimu ir jo didele nauda vaikams. Prekes mokomajai virtuvei, kirpyklai ir šiltnamiui rinkosi ir pirko Saugų vaikų globos namų administracija ir tą darbą darė labai atsakingai. Buvo išnaudotos visos galimybės gauti nuolaidas, sulaukti akcijų, išpardavimų, todėl nupirkta daugiau prekių, reikalingų projektui (viryklė, virtuvinės spintelės ir daržo įrankiai), negu buvo numatyta pirminėje projekto paraiškoje.

Viešnioms ir direktoriui patikėta perkirpti simbolinę virtuvėlės atidarymo juostelę. Jaukia virtuve besistebinčias moteris nustebino ir pačių vaikų keptas pyragas.

O kirpyklėlėje viešnios iš Danijos laukė netikėtas išbandymas: vaikų raginamas įstaigos direktorius E.Judeikis nusprendė naujas kirpėjo žirkles išbandyti „patobulindamas“ p.Anne Grethe šukuoseną. Viešnia irgi neatsisakė kirpimo pamokėlės ir nurėžė direktoriaus plaukų sruogelę... Gerai, kad atsisakyta minties čia pat išbandyti plaukų kirpimo mašinėlę!..

Linksmų emocijų lydima gausi kompanija susirinko pažiūrėti vaikų parengto koncerto ir įsitikino, kokie talentingi šokėjai, dainininkai ir muzikantai čia auga.

Viešnios aplankė šeimynų kambarius, pasidžiaugė vaikų kūrybiškumu, pasiekimais - visos sienos išpuoštos vaikų darbeliais ir jų gautais padėkos raštais už įvairią veiklą, sporto, kūrybos pasiekimus.

Maloniai stebino laisvas vaikų bendravimas ir tarpusavyje, ir su įstaigos darbuotojais, ir su svečiais, džiugino vaikams diegiami kasdienio gyvenimo įgūdžiai.

Virimo ir kirpimo mokys specialistės

Ne tik vaikai, bet ir direktorius jau planuoja, ko galėtų išmokti naujoje mokomojoje virtuvėlėje. Maisto gaminimo idėjų visi galės pasisemti iš Šilutės soroptimisčių dovanoto mokykloms pritaikyto kulinarijos vadovėlio, kurį parengė žinomas Lietuvos kulinaras Alfas Ivanauskas. Jame didžiulis dėmesys skiriamas sveikai mitybai, sveikiems produktams - kas jie ir kaip juos atskirti nuo nekokybiškų, nesveikų produktų, pristatomi įvairūs maisto gaminimo būdai, patiekalai, produktų maistinė vertė, serviravimo patarimai ir, be abejo, gausybė receptų.

Nežiūrėdamas knygą atvertęs direktorius E.Judeikis vaikams pažadėjo, kad pirmasis patiekalas, kurį jis pats pagamins naujoje mokomojoje virtuvėlėje, bus tame atverstame puslapyje aprašytas makaronų apkepas su originaliu padažu.

Įstaigos administracija planuoja kepimo ir virimo pamokas rengti 2 kartus per savaitę. Maisto gaminimo įgūdžių mokys įstaigoje dirbanti socialinė darbuotoja.

Kirpykla jau pradėjo savo veiklą. Kartą per savaitę įstaigoje dirbanti profesionali kirpėja mokomojoje kirpykloje sulaukia mokinių ir perduoda savo žinias. Lapkričio pradžioje globos namuose lankėsi kita profesionali kirpėja iš Vilniaus, kuri pamokė mergaites šukuosenų darymo paslapčių.

Kadangi daržininkystės sezonas šiemet jau pasibaigęs, šiltnamį  įstaiga planuoja surinkti ir pastatyti anksti pavasarį. Jame vaikai su darbuotojais ekologiškai augins įvairias daržoves.

Šilutės Soroptimos klubo moterys taip pat planuoja pakviesti įvairių specialistų ir dalyvauti mokymuose kartu su vaikais, kad maisto gaminimo, kirpimo, šukuosenų darymo, makiažo, daržininkystės užsiėmimai būtų įvairesni ir įdomesni.