Language:

2014 m. liepa – lapkritis Soroptimistės nori globos namų vaikams atverti langą į pasaulį

 

Šilutės Soroptimos klubas tęsia bendradarbiavimą su Saugų vaikų globos namais. Klubo prezidentė Jūratė Skabeikienė kartu su Saugų vaikų globos namų administracija parengė projektą „

Langas į gyvenimą“, kurį finansavo Danijos Soroptimisčių sąjunga, projekto įgyvendinimui

skirdama 5321 Lt (1541Eur).

 

Projekto lėšomis įrengtos kirpėjos, virėjos ir daržininkės darbo vietos: pritaikytos patalpos mokomajai kirpyklai ir virtuvei, parinkta vieta šiltnamiui, nupirktos kirpėjos darbo priemonės, virtuvės įranga, puodai, įrankiai, šiltnamis.

 

Globos namuose gyvenantys mergaitės bus mokomi kirpėjos, virėjos ir daržininkystės amato paslapčių. Įgyti nauji įgūdžiai padidins merginų savivertę ir pasitikėjimą savimi renkantis profesiją. Praktiniai įgūdžiai praturtins merginų laisvalaikio praleidimo būdus ir užtikrins didesnį savarankiškumą išėjus iš vaikų globos namų.

 

Globos namų direktorius Eugenijus Judeikis džiaugiasi jo vadovaujamos įstaigos ir Soroptimos klubo bendradarbiavimu ir jo didele nauda vaikams. Prekes mokomajai virtuvei, kirpyklai ir šiltnamiui rinkosi ir pirko Saugų vaikų globos namų administracija ir tą darbą darė labai atsakingai. Buvo išnaudotos visos galimybės gaunant nuolaidas, sulaukiant akcijų, išpardavimų, todėl nupirkta daugiau prekių reikalingų projektui (viryklė, virtuvinės spintelės ir daržo įrankiai), negu buvo numatyta pirminėje projekto paraiškoje.

 

Virtuvės įrengimui Saugų vaikų globos namai skyrė ir pritaikė beveik 11 kv. m patalpą. Projekto lėšomis nupirkta 4 keptuvių rinkinys, puodų, peilių, įrankių rinkiniai, kepimo formos,

skardos ir formelės, elektrinė viryklė ir virtuvinių spintelių komplektas. Iš viso virtuvės įrengimui

išleista 2517,41 Lt ( 729,09 Eur). Šiuo metu jau gautos visos prekės bei įranga ir vyksta baldų ir

įrangos montavimo darbai, kuriuos planuojama užbaigti ir pakviesti mergaites į pirmąjį kulinarijos

užsiėmimą lapkričio viduryje.

 

Planuojama kepimo ir virimo pamokas rengti 2 kartus per savaitę. Vyresnės merginos susirinks būreliais ir mokysis šeimininkauti. Maisto gaminimo įgūdžių jas mokys įstaigoje dirbanti socialinė darbuotoja.

 

Saugų vaikų globos namai savo teritorijoje turi daržiuką, kuriame augina prieskonines žoles ir daržoves, svogūnus, morkas, burokėlius, krapus, gėles, kt. Tačiau neturėjo šiltnamio, kuris leistų anksčiau džiaugtis derliumi ir užsiauginti savo pomidorų, agurkų, įvairių salotų derlių, - viską,

ką sudėtinga auginti lauko sąlygomis.

 

Projekto lėšomis įstaigai nupirktas 37,8 kv.m ploto polikarbonatinis šiltnamis ir daržininkystės įrankiai: sekatorius, purentuvas, kauptukas, kastuvas, šakė, trąšų. Kadangi daržininkystės sezonas šiemet jau pasibaigęs, šiltnamį įstaiga planuoja surinkti ir pastatyti anksti pavasarį. Jame mergaitės pagal poreikį mokysis daržininkystės paslapčių. Mergaites mokys įstaigos darbuotoja. Iš viso daržininkystės reikmėms išleista projekto lėšų 1713,33 Lt (496,21 Eur).

 

Kirpyklos įrengimui įstaiga skyrė ir pritaikė 8,23 kv.m patalpą. Projekto lėšomis nupirkta plaukų kirpimo mašinėlė, plaukų džiovintuvas, plaukų garbanojimo žnyplės, plaukų tiesinimo žnyplės, profiliavimo žirklės, plaukų šepečiai, šukos, plaukų džiovinimo šepečiai, kėdė kirpimui. Kirpykla jau pradeda savo veiklą. Užsiėmimai vyks 1 kartą per savaitę. Užsiėmimus ves įstaigoje dirbanti profesionali kirpėja. Lapkričio pradžioje globos namuose lankėsi kita profesionali kirpėja iš Vilniaus, kuri pamokė mergaites šukuosenų darymo paslapčių. Iš viso kirpyklos įrengimui išleista 1090,05 Lt (315,70 Eur) projekto lėšų.

 

Šilutės Soroptimos klubo moterys taip pat planuoja padėti pasikviesti įvairių specialistų ir dalyvauti mokymuose kartu su mergaitėmis, kad maisto gaminimo, kirpimo, šukuosenų darymo, makiažo, daržininkystės užsiėmimai būtų įvairesni ir įdomesni.