Language:

Kas mums yra Sausio 13-oji

2018-01-13

 

Sausio 13-oji - svarbi diena kiekvienam iš mūsų.

Žodis "laisvė"...Kiekvienas jį suvokiame savaip.
Daugelis, kalbėdami apie laisvę, galbūt pirmiausia turi galvoje išsilaisvinimą nuo ko nors. Būti laisvu – tai reiškia nepatirti prievartos, nebūti suvaržytam, nuo ko nors priklausomam. Tai galimybė daryti tai, ko sieki. Tai brangus žodis man. Kada įsuka rutina ir gyvenimo tempas į savo verpetą, kitąkart net nesusimąstai, kiek daug man reiškia šis žodis ! O tai - galimybė dirbti, mokytis, laisva valia priimti sprendimus, nebūti suvaržytai, turėti savo nuomonę ir ją pasakyti, tai galimybė rinktis: draugus, pomėgius, darbus, aplinką, kurioje gyveni...jausti pagarbą kitam, suprasti daugelį dalykų, tokių kaip empatija ir kt.
Tai labai svarbu man ! Mano tėvai ir seneliai, tam tikru gyvenimo laikotarpiu, neturėjo šios galimybės, nes jiems prievarta buvo "primestas" sprendimas išvykti į nežinią, į šaltį, kur nieks nelaukė - tik didingi Sibiro miškai ir šalti barakai... Visada prisiminsiu 1989 m., kai prasidėjo Sąjudžio judėjimas ir kilo šioks toks bruzdesys mokykloje (gimnazijoje), nes mokytojams juk buvo sunku tai įvardinti, kad jau, pagaliau ir mes būsime laisvi ! Bet aš tą labai gerai supratau. Matyt, tai nulėmė baisi šeimos ir giminės patirtis ir tas žinojimas manyje jau buvo subrendęs, nors aš dar nebuvau baigusi mokyklos. Taigi, džiaugiausi tuomet, kažkaip viduje ruseno toks geras ir gilus jausmas. Rodos, slėpiau jį savyje, nuo viso pasaulio, kad tik, duok Dieve, nieks jo iš manęs neatimtų. 
O dar didesnis džiaugsmas ir viltis apėmė 1990-1991 m. ...
Ta viltis tebegyvena lig šiolei ir aš didžiuojuosi, kad dabar gyvenu nepriklausomoje Lietuvoje. Laiminga esu, kad gyvenu LAISVĖJE ! 
Laisvė man davė tai, kokia aš esu šiandien.
AČIŪ visiems, kurie paaukojo savo gyvybes, kad šiandien aš būčiau laiminga, kad mes visos būtume laimingos.

                                                                                                                                                   

                                                                                                                                                    Danutė Bubnienė